Ooievaar 7

Ooievaar 7

50 x 75 cm, © 2017, € 250,00
Tweedimensionaal | Fotografie | Digitaal bewerkt

In Oost-Europa zie je in bijna elk dorp ooievaars broeden. In Polen, waar elektriciteitspalen vaak voorzien zijn van een platform om een nest op te bouwen, leven al ongeveer 52.000 paren. Wijzigingen in landbouwmethodes en industrialisatie leidde in de 19e en 20ste eeuw tot een sterke afname of zelfs het verdwijnen van de ooievaar uit grote delen van Europa, maar sindsdien is de soort in veel regio’s geherintroduceerd. In Nederland werd het laatste paar ooievaars in 1991 gesignaleerd, maar na herintroductie vanuit dierentuinen, opgevolgd door een programma van voeren en nesten bouwen door vrijwilligers, broedden er in 2008 alweer + 700 paren, o.a. in het dorpje Streefkerk aan de Lek. Als carnivoor eet de ooievaar een breed scala aan dierlijke prooien, inclusief insecten, vissen, amfibieën, reptielen, kleine zoogdieren en kleine vogels. Hij pakt het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie en uit ondiep water. In de broedtijd zijn ooievaars monogaam, maar ze vormen geen paar voor het leven. Het nest, bestaande uit grote takken, wordt over het algemeen meerdere jaren gebruikt.