Spar 2

50 x 40 cm, © 2019, prijs op aanvraag
Tweedimensionaal | Fotografie | Digitaal bewerkt
De gulden hoek (ongeveer 137,5°) is de hoek die een cirkel volgens de Gulden Snede verdeelt. In de natuur zien we die hoek terug in groeipatronen van o.a. bloemblaadjes, zaden en kelkbladeren, bijv. in de rangschikking van zonnebloempitten. Om optimaal zonlicht te kunnen opvangen is het belangrijk dat bijv. bloemblaadjes allemaal een andere kant op groeien en zo een schijf vormen. Als elk blaadje een gulden hoek met zijn voorganger vormt, wordt de schijf het allerefficiëntst gevuld. Vergelijk dit bijv. met een zeer inefficiënte hoek: 120°, dan groeit het 4e blaadje in de cirkel van 360° op precies dezelfde plek als het 1e blaadje, het 7e ook, enz. Er zouden dan pakketjes ontstaan van over elkaar heen groeiende blaadjes.