Frankrijk Een land dat door mij regelmatig is bezocht, en dan vooral vanwege zijn berglandschappen zoals de Alpen, het Centraal Massif, de Vogezen en de Pyreneeën.

uit 2019 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Cirque de Navacelles 5

2021

Een gevaarlijk maar spectaculair weggetje, breed genoeg voor slecht één voertuig, leidt naar de bodem van dit majestueuze keteldal, het Cirque de Navacelles. Het Cirque ligt aan de zuidelijke rand van het Massif Central in Zuid Frankrijk en werd zo’n 3 miljoen jaar geleden gevormd door glaciale erosie. Daarna doorsneed de rivier de Vis à Navacelles het dal, en ontstond er een z.g. ‘hoefijzermeer’. Tenslotte droogde het meer op en liet een stukje vlakke bodem van leem en turf achter, waar het gehuchtje Navacelles verrees

Clavans-en-Haut-Oisans 1

2021

Zes door rivieren gevormde valleien komen tezamen in het stadje Le Bourg-d'Oisans, bekend vanwege het wielrennen, omdat het aan de voet ligt van de bergweg naar het skioord Alpe d’Huez, een befaamde aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk. Ik was benieuwd hoe het er hier uitzag en wilde ervaren hoe het is om de haarspeldbochten van de weg naar Alpe d’Huez te volgen en daarna, over de top, aan de achterkant van de berg de smalle ‘postweg’ af te dalen naar het dorpje Clavans, wat leidde tot dit uitzicht.

Stalactieten en stalagmieten 2

2021

We zijn hier in de Grotte des Demoiselles, gelegen in de vallei van de Hérault in de Cevennen in Zuid Frankrijk. De grot is zo genoemd vanwege diverse Mariabeelden die met een beetje fantasie in de druipstenen te ontwaren zijn en bestaat uit meerdere aaneengeschakelde grote ruimtes (door de gidsen ‘kathedralen’genoemd) waarin natuurlijk gevormde druipstenen stalactieten en stalagmieten te zien zijn. Een stalactiet ontstaat op de plaats waar de waterdruppels door het dak van de grot sijpelen, een stalagmiet op de plaats waar de druppels op de bodem vallen. Zij groeien enkele centimeters per eeuw. Als stalactiet en stalagmiet elkaar raken ontstaat een zuil. Een klein treintje brengt de bezoekers omhoog de grot in, waarna je onder leiding van een gids, via een met beton bedekte wandelroute en diverse ‘balkonnetjes’, de grot in zijn geheel kunt bezichtigen.  

Paddenstoel Croze 17

2021

Het departement Creuze is sinds 1790 genoemd naar de rivier de Croze, die van zuidoost naar noordwest het departement doorkruist. Vanaf  275 na Chr. vielen Germanen het tot dan toe Romeinse gebied binnen. Zij verwoestten in heel Gallië talloze Romeinse monumenten en na 282 begon de heerschappij van de Romeinen langzaam te tanen. Vele Germaanse stammen drongen Frankrijk binnen, zelf opgejaagd door de Hunnen uit het oosten. Rond 475 viel voor de Romeinen het doek, waarna de Visigoten en vervolgens de Franken en tenslotte Karel de Grote de macht overnamen. Wij zagen hier langs de weg honderden meters lange rijen paddenstoelen…..

Auvergne Rhône Alpes 2

2020

De regio Auvergne-Rhône-Alpes ligt in het zuidoosten van Frankrijk. Auvergne en Rhône Alpes zijn pas in 2016 samengevoegd tot een nieuwe regio. Het Auvergne gedeelte is het minst bevolkt, er woont slechts 2,5% van de Franse bevolking. Rhône-Alpes daarentegen is het op-één-na grootste gebied van Frankrijk, het telt zo’n 6,2 miljoen inwoners. Een groot deel van Auvergne maakt deel uit van het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Het dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie.

Cirque de Navacelles 6

2020

Het Cirque de Navacelles is een groot keteldal aan de zuidelijke rand van het Massif Central in het zuiden van Frankrijk. Een gevaarlijk maar spectaculair weggetje, breed genoeg voor slechts één voertuig, leidt naar de bodem van de vallei. Als je van bovenaf kijkt, vraag je je af hoe zo’n dal hier ontstaan is? Moeten we de legende geloven dat de krater ontstaan zou zijn door een hoefafdruk van het paard van de reus Gargantua, de vader van Pantagruel? Het betreft hier twee reuzen, vader en zoon, van wie de sporen en mythen door heel Frankrijk te vinden zijn. Figuren die in de 16e eeuw gecreëerd zijn door de Franse humanist François Rabelais, die in het nabijgelegen Montpellier medicijnen doceerde. Of werd het dal zo’n 3 miljoen jaar geleden gevormd door glaciale erosie, waarna de rivier de Vis de basis van het dal doorsneed, en er een z.g. hoefijzermeer ontstond? Tenslotte droogde het meer op en liet op de bodem leem en turf achter.  

Col de Puymorens 3

2020

Het is herfst op deze bergpas, de Col de Puymorens in de Pyreneeën. Deze pas, met een hoogte van 1920 meter, is de verbinding tussen Spanje, Frankrijk en Andorra. Voordat Andorra de belastingvrije hoofdstad van Europa werd en Franse en Spaanse burgers verleid werden om hier massaal hun auto’s te komen vullen, was deze route over de Puymorens waarschijnlijk een rustig bergweggetje

Col de Sarenne 11

2020

De mooie route over de Col de Sarenne,  op steenworp afstand van het grote skigebied van de Alpe d'Huez, is vrij onbekend en heeft daardoor een relatief onaangetaste natuur. Maar het heeft ook een bijzonder slecht wegdek, vooral in de afdaling. Toen in 2013 de Tour de France hierlangs zou komen en een paar wieler-profs zich uitgesproken hadden dat deze Col gelijkstond aan zelfmoord, zou aan dit wegdek wat gedaan worden, maar lokale actiegroepen en natuurorganisaties staken daar een stokje voor. Er werden handtekeningenacties gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg tijdens de Tour, zodat tenslotte alleen de aller-slechtste delen van de weg verbeterd werden. En dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het behoud van het fraaie landschap op de Col de Sarenne.

Dizy-le-Gros, Bulldozer 2

2020

Bij de krijtgroeve in de buurt van Dizy-le-Gros in Noord-Frankrijk, staat een oude roestige bulldozer, waarvan je je afvraagt hoe lang geleden hij nog gebruikt is en waarom hij hier nog staat. Bulldozers zijn grondschuivers op rupsbanden die zwaar werk kunnen verzetten. Ze kunnen geen dingen optillen, in tegenstelling tot de zogenoemde shovels die gewone banden hebben en dat wel kunnen. Aan dit ooit zo krachtige werktuig is nu wel een zekere schoonheid van het verval te zien.

Dizy-le-Gros, Hauts-de-France 1

2020

We zijn net voorbij Dizy-le-Gros in Noord-Frankrijk op weg naar Le Thuel, als ons oog valt op een afgraving langs de weg. Wit gesteente steekt af tegen de bruine aarde eromheen. Oud materiaal staat erbij alsof hier niet veel meer wordt gewerkt. Er is niemand te zien, maar er staat  wel een bouwkeet, waar zo te zien nog gebruik van wordt gemaakt. Vragen komen bij je op: Is dit krijt of mergel en werd/wordt het gebruikt als bouwmateriaal? Ik weet het niet…..

Grotte des Demoiselles 16

2020

Als je verder op zoek gaat naar wie zo’n grot heeft ontdekt, vind je dat zo’n beetje alle grotten in Frankrijk - zo ook de Grotte des Demoiselles - ontdekt zijn door Edouard Alfred Martel. Eigenlijk was de grot al bekend maar deze vader der Franse speleologen heeft hem als eerste goed in kaart gebracht. En dus staat hij te boek als de ontdekker. Martel was niet alleen in Frankrijk, maar ook in België, Ierland, Engeland en tal van andere landen actief onder de grond. 

Grotte des Demoiselles 5

2020

Hier in de Cevennen kom je ze wel vaker tegen: grotten. Dit van oudsher vulkanische gebied heeft  kloven en grotten in overvloed. Vaak zijn ze gebruikt door onze voorouders: Neanderthaler of Cro-Magnon-mens. Toch komt de gids dan met het verhaal dat de grot toevallig ontdekt is door een boer of schaapherder, die probeerde een zoekgeraakt schaap of koe terug te vinden. Maar zo’n bezoek geeft je een interessante inkijk onder de grond. Deze Grotte des Demoiselles ligt vlakbij het stadje Ganges. De grot bevat een enorme ruimte, de Cathédrale des Abysses genaamd, waar een aantal prachtige druipsteenbouwsels zijn ontstaan.

Berm, Le Mas-d'Artige 4

2019

In het zuiden van het departement Creuse in het centraal massief in Frankrijk, ligt de gemeente Mas-d'Artige. De rivier de Creuse ontspringt hier. In de berm staan varens in herfstkleuren. Varens behoren tot een zeer oude plantengroep. Ze vermenigvuldigen zich door middel van sporen en vormen geen zaden. De eerste fossielen zijn bekend uit het midden van het Devoon (+ 416-360 miljoen jaar geleden). Vooral in het Carboon (+ 360-300 miljoen jaar geleden) was de groep zeer talrijk en vormenrijk. Hoewel veel van deze soorten later weer uitgestorven zijn, komen varens en varenachtigen nog steeds over de hele wereld in duizenden verschillende soorten voor. Ze zijn vooral overvloedig aanwezig in regenwouden (tropisch of gematigd), omdat hier een van de belangrijkste vereisten voor hun leefomgeving - vocht - gegarandeerd is.

Cascade de Cerveyrieu 5

2019

Hier zijn we aan de rand van een 70 meter hoge waterval: de Cascade van (het gehuchtje) Cerveyrieu. Het water stroomt uiteindelijk naar de Rhône. De  waterval is een van de opmerkelijkste fenomenen in het gebied Valromey. Dit gebied behoorde tot de Verromensis-Pagus, een benaming van Gallo-Romeinse oorsprong. Pagus betekende een landelijk gebied ver verwijderd van steden en machthebbers, waar de bevolking zich aan zijn eigen gewoontes hield. Vandaar de latere benaming ‘pagans’ voor niet-geciviliseerde volken en heidenen in de ogen van de Romeinen.

Col de Sarenne 1

2019

De lucht is keihard blauw hier op de top van de Col de Sarenne. Het is eind september en windstil zonnig weer. Vanaf de Alpe d'Huez daalt een smal weggetje eerst naar een hoogte van 1765 meter en leidt vervolgens met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 8% naar deze pas. Het is hier stil en rustig. Hierna komt nog een lange en steile afdaling richting Le Freney-d'Oisans over een slecht onderhouden, gevaarlijk weggetje.

Col de Sarenne 4

2019

De mooie route over de Col de Sarenne,  op steenworp afstand van het grote skigebied van de Alpe d'Huez, is vrij onbekend en heeft daardoor een relatief onaangetaste natuur. Maar het heeft ook een bijzonder slecht wegdek, vooral in de afdaling. Toen in 2013 de Tour de France hierlangs zou komen en een paar wieler-profs zich uitgesproken hadden dat deze Col gelijkstond aan zelfmoord, zou aan dit wegdek wat gedaan worden, maar lokale actiegroepen en natuurorganisaties staken daar een stokje voor. Er werden handtekeningenacties gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg tijdens de Tour, zodat tenslotte alleen de aller-slechtste delen van de weg verbeterd werden. En dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het behoud van het fraaie landschap op de Col de Sarenne.

Le Perron 1

2019

Het gehucht Le Perron ligt in het massief van les Grandes Rousses. Het landschap wordt gekenmerkt door hoge bergen met rotspartijen, gletsjers en uitgestrekte bergweiden. De bodem van de vallei is in de loop der jaren geleidelijk bosrijker geworden. Op het grondgebied van de gemeente is lawinegevaar aanwezig en in de loop van de geschiedenis zijn het dorp en zijn omgeving door verschillende lawines getroffen. Op 20 januari 1981 trof een lawine het naburige dorp Clavans-le-Bas, waarbij verschillende huizen vernietigd werden en de inwoners gedurende meerdere dagen van de rest van de vallei geïsoleerd waren. Een van de huizen in Les Perrons toont een aanpassing aan dit risico: het is gebouwd met de rug naar een enorme rots, die als lawinebescherming dient.

Picardië 13

2019

Tijdens de Bourgondische tijd maakte de provincie Picardië in Noord-Frankrijk deel  uit van de Nederlanden, onder hertog Filips de Goede en na hem zijn zoon Karel de Stoute. De leeuwen in de huidige vlag refereren hier nog aan. Toen Karel in 1477 stierf, trouwde zijn dochter Maria van Bourgondië met Keizer Maximiliaan van Oostenrijk, maar desondanks moest die vijf jaar later, bij de Vrede van Atrecht, Picardië en vele andere Bourgondische bezittingen aan Koning Lodewijk XI van Frankrijk afstaan. Hier vond ook de beruchte slag aan de Somme plaats. De Eerste Wereldoorlog kende een aantal zeer bloedige confrontaties, maar geen enkele was zo groot als de Slag aan de Somme. Op de eerste dag,1 juli 1916 om 7.30 uur ´s ochtends, klommen 140.000 geallieerde soldaten over een breedte van30 kilometer uit hun loopgraven en liepen in de richting van de Duitse linies.  Met 60.000 Britse slachtoffers, is het tegenwoordig nog steeds de meest dodelijke dag in een oorlog. Uiteindelijk veroverden de Britten en de Fransen aan de Somme in vierenhalve maand tijd zo’n10 kilometer grond op de Duitsers tegen het verlies van honderdduizenden soldaten.Nu is het er stil, herfstkleuren komen tevoorschijn en de najaarszon schijnt  vredig over de wijn- en graanvelden….

Plateau de Beille 7

2019

Het Plateau de Beille is een hoge berg in het departement Ariège, in de regio Midi Pyrenées in Frankrijk. Lang was het plateau met relatief grote velden op de top, slechts een plaats waar men vee liet grazen. Pas aan het begin van de twintigste eeuw, kwam men tot de conclusie dat de berg ook bijzonder geschikt was voor de wintersport. Er werd daarom besloten om er een skigebied in te richten. In 1989 werd het skigebied op Plateau de Beille, dat onder meer bestaat uit 70 kilometer aan langlaufroutes, officieel geopend. Negen jaar later, in 1998 maakte de beklimming van de berg voor het eerst deel uit van het grootste wielerspektakel ter wereld: de Tour de France. Deze etappe werd gewonnen door de Italiaanse wielrenner Marco Pantani. Sindsdien wordt het Plateau de Beille regelmatig opgenomen in de Tour de France. Andere renners die er in slaagden om als eerste boven op de berg aan te komen zijn o.a. Lance Armstrong (2002 en 2004) en Alberto Contador (2007).

Romilly sur Seine 5

2019

Romilly sur Seine 5 In het najaar reden wij door het Noord-Franse land in het departement Aube, vlak bij Romilly sur Seine. Het is een leeg en verlaten landbouwgebied met aan de randen hier en daar een boom, zoals dit bosje Fluweelbomen (‘Rhus Typhina’) waarvan het blad zich in prachtige herfstkleuren aftekent tegen de licht bewolkte lucht.