Kroatie

uit 2021 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Pag 5

2021

Vanaf de heuvel heb je hier uitzicht op het Kroatische stadje Pag, op het eiland met dezelfde naam in de Adriatische Zee. Het eiland doet denken aan een soort van maanlandschap in helder zeewater. Het heeft een stenige ondergrond met hier en daar oude olijfboomgaarden. Zoutwinning is een belangrijke inkomstenbron en er lopen ruim 40.000 schapen rond op het eiland. Het is dan ook befaamd om zijn schapenkaas: Paški Sir: 

Tribanj, Kroatië 4

2021

De avondlucht kleurt rood boven de Adriatische kust in de buurt van Tribanj. Het vroegste bewijs van menselijke aanwezigheid is hier te vinden in diverse grotten. Maar met de komst van de Liburniërs tijdens de ijzertijd, werden die verlaten als primaire nederzettingen. In plaats daarvan bouwden de Liburniërs versterkte heuvelforten Het heuvelfort Tribnjina bijv. staat op 330 meter boven zeeniveau en domineert zo de omgeving. De oude nederzetting werd aan de westkant beschermd door een kloof en aan de noord-, oost- en zuidkant door verdedigingsmuren. De Liburniërs begroeven hun doden in Tumuli, grafheuvels van aarde en stenen, die in grote delen van de wereld gevonden worden.

Senj, Kroatië 2

2021

Vanuit het binnenland van Kroatië bereiken we de stad Senj aan de Adriatische kust, een plek die al bewoond is sinds de prehistorie. In Griekse documenten uit de 4e eeuw voor Chr. wordt al een nederzetting van de Illyrische stam de Lapydes genoemd op deze plek. En 200 jaar later was Senia een bloeiende Romeinse stad in de provincie Dalmatië, die door hen werd gebruikt als bolwerk tegen de Illyriërs. Na de val van het Romeinse Rijk, in de 7e eeuw na Christus, vestigden de Avaren en de Kroaten zich hier. Vanaf 1470 werd de stad belegerd door binnenvallende Ottomaanse en Venetiaanse troepen. De oorlogen met de Ottomanen duurden tot ver in de 17e eeuw. Gedurende deze tijd leefden de Uskokken in Senj. Zij hadden kleine eenheden soldaten die zich met snelle roeiboten verplaatsten, wat zeer effectief bleek te zijn. Maar na een conflict met Venetië werden de Uskoks in 1617 verdreven uit het gebied.