Werk van Ierland

uit 2022 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Pauw 1

2023

Ruim 4000 jaar geleden bereikte de pauw via Mesopotamië Europa. Het is een hoendervogel die valt binnen de familie van de fazantachtigen, waarvan de haan wordt gekenmerkt door een lange en imposante staart. Er zijn twee soorten: de blauwe pauw (Pavo cristatus) en de groene pauw (Pavo muticus). Het vrouwtje van de blauwe pauw is onopvallend gekleurd, bij de groene pauw is het onderscheid tussen de beide seksen kleiner. De hanen van beide soorten hebben een lange sleep, bestaande uit zo'n 150 kleurige en sterk verlengde staart-dekveren, die aan hun uiteinde een pauwenoog vertonen. Als de haan zijn sleep opzet om een wijfje te veroveren, zijn deze veren het duidelijkst te zien. Oorspronkelijk werden ze vanwege hun schoonheid in parken en tuinen gehouden, maar al gauw werd gebraden pauw een culinair statussymbool! Daarnaast waren de veren zeer gewild als 'droogboeket' of versiering van dameshoeden. Ook in het keizerrijk China en in Mantsjoerije was een pauwenveer op de hoed een hoge onderscheiding. Pauwen komen voor in oeroude volksverhalen, waarin ze geassocieerd worden met de liefde en de goden.

Meeuw 6

2023

De meeste meeuwen zijn carnivoor. Ze eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Over het algemeen zijn het vogels van de kust en van open binnenland, die zelden ver op zee of in bossen te vinden zijn. De grootste soorten hebben een bijzonder hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd. Meeuwen broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. Ze leggen twee of drie gespikkelde eieren in een nest gemaakt van plantaardig materiaal. De jongen zijn nestvlieders, ze worden met donker gevlekt dons geboren en kunnen direct lopen. De grotere soorten krijgen pas na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit na twee jaar het geval. Het zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels die zich veelal op succesvolle wijze aangepast hebben aan de menselijke omgeving. Ze hebben complexe communicatiemethodes en sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële concurrenten op afstand worden gehouden. Sommige soorten, zoals de zilvermeeuw, hebben zelfs vaardigheden ontwikkeld om gereedschap te gebruiken.

Greenan Mountain 10

2022

Vanaf de Grianan of Aileach, een groot Ringfort precies op de grens van Noord-Ierland met de Republiek Ierland, heb je een weids uitzicht o.a. over Donegal en het schiereiland Inishowen. De Greenan Mountain is 244 m hoog en bestaat voornamelijk uit zandsteen en leisteen, bedekt met moeras en heide. Het ringfort erbovenop dateert uit de 6e eeuw, maar waarschijnlijk was de heuvel al ver voor die tijd in gebruik, want net erbuiten zijn de resten van een Neolithische Tumulus en van een bron gevonden. Het fort bestaat uit 3 terrasranden met een dikte van 4,5 m. Oorspronkelijk stonden er gebouwen binnenin: de zetel van het Keltische koninkrijk van Aileach, dat in de 12e eeuw een groot deel van z’n macht en territorium verloor aan invallende Noormannen.

Causeway Coast and Glens 9

2022

We zijn aan de Atlantische kust in Noord-Ierland. De stenen zij begroeid met mos en algen. Dit district is vernoemd naar twee meest bezochte toeristische attracties van Noord-Ierland: de Giant’s Causeway aan de noordkust,  bestaande uit  zo’n 40.000 basaltzuilen die ontstaaan zijn bij een vulkaanuitbarsting zo'n 60 miljoen jaar geleden, werelderfgoed sinds 1986. En ten tweede naar de Glens of Antrim: negen rivierdalen, valleien die afdalen van het Antrim-plateau naar de kust. Ook de Glens zijn een belangrijke toeristische attractie in het noorden van Antrim.

Steen Causeway Coast and Glens 8

2022

Af en toe is er aan deze noordkust van Noord-Ierland een zanderige baai of een klein haventje te zien, maar voor het merendeel bestaat hij uit enorme kliffen van rood zandsteen, witte kalk, zwarte basalt en blauwe klei, met knoedeltjes Engels gras erbovenop, die overal groeien tot aan Fair Head, het noordoostelijkste puntje van Ierland. Dit is een spookachtig tafelland, waarboven torenvalken zweven, en een regio doordrenkt van mythen en legenden, woonplaats van reuzen, geesten en meerdere 'banshees' (vrouwelijke geesten) die jammeren in de zeemist. Maar afgezien van deze spectaculaire visioenen, genieten wij ook al van een door korstmossen begroeide steen.

Eenden Causeway Coast and Glens 5

2022

Aan deze kust met zijn rotsachtige ondergrond, zijn eenden rustig bezig zich te goed te doen aan de welig tierende groene algen. Dit district, de Causeway Coast and Glens, ligt aan de noordkust van Noord-Ierland en grenst van noordwest tot noordoost aan Lough Foyle, de Atlantische Oceaan en het North Channel. Rathlin Island, dat voor de kust ligt, behoort ook tot dit district. Het ontleent zijn naam o.a. aan de Giant’s Causeway, een geologische rotsformatie en drukbezochte toeristische attractie aan de kust.